Finská hitparáda

Tentokrát o tom, co tu posloucháme za muziku. Předně chci říct, že finská hudba se mi líbí a finština mi připadá jako jeden z nejzpěvnějších jazyků.
Když vozím děcka na kroužky obvykle poslouchám Radio Aalto. Používám ho i jako kulisu při učení, protože hraje pohodové písničky a případné mluvené slovo mě neruší. 
Pokud by jste chtěli zabrousit do mladistvějších vod, pak je správnou volbou rádio NRJ . Taková finská Evropa 2, Jussova oblíbená. 
Jejich veřejnoprávní televizi a radio najdete pod názvem YLE. Má různé odnože (rock, pop, švédské, zprávy...). 

A co tu teď letí za hitovky? Čtěte dál :-)
Podzimním hitem číslo jedna, který každý den slyšíme minimálně jednou (ale spíše vícekrát), je písnička Beibi od kapely Haloo Helsinky. Je chytlavá a brzy se Vám dostane pod kůži. Bohužel ji hrají tolik, že nám po měsíci už leze ušima :-D.

Mým podzimním favoritem je finský rapper Elastinen a jeho "reaggae"píseň Naurava kulkuri. Každý pátek tu běží pořad Vain Elämä ( angl. Just life!). Což je něco na způsob reality show, kdy se 7 zpěváků a zpěvaček sejde na chalupě a vzájemně zpívají svoje písničky. Každý týden je večer jednoho z nich, kdy ostatní zpívají jeho písničky ve svém stylu. Každý účastník je z trochu jiného soudku ( rocker, popová zpěvačka, country chlapík...). U mě nejvíce boduje tato píseň:



Další úspěšnou písní, která nyní jede v místním éteru je Mahdollissus Samuli Edelmanna, který shodou okolností též vystupuje ve Vain Elämä.

Mým podzimním objevem je 100% Jukka Poika, alias zpívající Ondra Bank. No, řekněte jestli tam není podoba? :-D

A nejvtipnější klip a píseň? Rozhodně Maradona od Teflon brothers :-)


V moderním článku musí být genderová vyváženost,  takže tady je tip na jednu příjemnou finskou holčinu. Diandra Paha poika:

No a rozloučím se s vámi finskou metalovou klasikou, na kterou se v zimě parádně běhá. Písnička, která mi vždy do žil napumpuje spoustu energie. Nightwish: Wish I Had an Angel:

Hezký víkend!



Komentáře

Oblíbené příspěvky