Kulinářské okénko III : Lohta sitruuna
Zamilovala jsem se. Úžasné spojení rozpadajícího
se lososa, krémovité smetany a citrónu. Ryby jsou tady častým pokrmem. Nejsou tak drahé jako v ČR, ale
překvapivě třeba losos obvykle nepochází z Finska. Vozí je sem
z Norska, kde prý mají čistější moře. Moje au pair rodina má
velice ráda citróny, takže ani v tomto jednoduchém receptu nemůžou chybět.
Lohta
sitruuna
500
g filet z lososa (pokud možno ne mražených- v nich je moc vody!)
200
ml smetany
2
lžíce másla
2
citróny
růžový
pepř
sůl
Lososa
osolíme, opepříme, zakápneme šťávou z citŕonu. Rozpálíme
máslo na pánvičce a lososa necháme zatáhnout. Z každé strany
cca 3 minuty. Mezitím smícháme smetanu se šťávou z druhého
citrónu a trochou soli. Umístíme lososa do pekáčku, zalijeme
smetanou a necháme pod pokličkou cca 15 minut na 180°C dopéct. Že
je losos hotov, poznáme podle toho, že se začne rozpadat. Podáváme
s neloupaným vařeným bramborem.
foto: chlazeneryby.cz
Komentáře
Okomentovat