Kulinářské okénko III : Lohta sitruuna

Zamilovala jsem se. Úžasné spojení rozpadajícího se lososa, krémovité smetany a citrónu.  Ryby jsou tady častým pokrmem. Nejsou tak drahé jako v ČR, ale překvapivě třeba losos obvykle nepochází z Finska. Vozí je sem z Norska, kde prý mají čistější moře. Moje au pair rodina má velice ráda citróny, takže ani v tomto jednoduchém receptu nemůžou chybět.


Lohta sitruuna
500 g filet z lososa (pokud možno ne mražených- v nich je moc vody!)
200 ml smetany
2 lžíce másla
2 citróny
růžový pepř
sůl

Lososa osolíme, opepříme, zakápneme šťávou z citŕonu. Rozpálíme máslo na pánvičce a lososa necháme zatáhnout. Z každé strany cca 3 minuty. Mezitím smícháme smetanu se šťávou z druhého citrónu a trochou soli. Umístíme lososa do pekáčku, zalijeme smetanou a necháme pod pokličkou cca 15 minut na 180°C dopéct. Že je losos hotov, poznáme podle toho, že se začne rozpadat. Podáváme s neloupaným vařeným bramborem.

foto: chlazeneryby.cz

Komentáře

Oblíbené příspěvky