Přeskočit na hlavní obsah

Finské kulinářské okénko: Lohta sitruuna

Zamilovala jsem se. Úžasné spojení rozpadajícího se lososa, krémovité smetany a citrónu.  Ryby jsou tady častým pokrmem. Nejsou tak drahé jako v ČR, ale překvapivě třeba losos obvykle nepochází z Finska. Vozí je sem z Norska, kde prý mají čistější moře. Moje au pair rodina má velice ráda citróny, takže ani v tomto jednoduchém receptu nemůžou chybět.


Lohta sitruuna
500 g filet z lososa (pokud možno ne mražených- v nich je moc vody!)
200 ml smetany
2 lžíce másla
2 citróny
růžový pepř
sůl

Lososa osolíme, opepříme, zakápneme šťávou z citŕonu. Rozpálíme máslo na pánvičce a lososa necháme zatáhnout. Z každé strany cca 3 minuty. Mezitím smícháme smetanu se šťávou z druhého citrónu a trochou soli. Umístíme lososa do pekáčku, zalijeme smetanou a necháme pod pokličkou cca 15 minut na 180°C dopéct. Že je losos hotov, poznáme podle toho, že se začne rozpadat. Podáváme s neloupaným vařeným bramborem.

foto: chlazeneryby.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Alpbachtal s dětmi (AUT)

  Letos jsme se s naší partou (5 let, 3 roky a 8měsíců) konečně odhodlali vyslechnout volání dálek a vydali se do Rakouska. Proč tam? Je to relativně blízko, jsou tam na děti zařízení a my jednoduše rádi hory. Byť tentokrát spíše horizontálně.

Domácí kváskový chleba

Na své kuchařské kariéře mám spoustu plánů, bodů a vysněných met, ale jednu už jsem pokořila. Naše domácnost je oficiálně chovatelem kvásku a pekařskou malovýrobou . Již dva měsíce si totiž pečeme vlastní kváskový chléb, na který kamarádi pějí ódy a tak ráda posílám recept touto formou dál. Kdo by rád do začátku kousek nefalšovaného kvásku, náš Roland je po kouskách k dispozici.

Melbourne (AUS)

Před pár týdny jsem napsala několik postřehů ze svého výletu do Tasmánie. Dnes se konečně dostaneme k další části mého pobytu u protinožců, do Melbourne a jeho okolí.