čtvrtek 9. října 2014

Kulinářské okénko II: Hernekeitto

Jedná se o hustou hrachovou polévku s mletým masem a špetičkou dijonské hořčice, která jídlu dodá ten správný šmrnc. Je to pravděpodobně nejčastější jídlo ve Finské armádě. Jí se tradičně ve čtvrtek (neptejte se mě proč) spolu s palačinkou Pannukakku :-). 

Polévka se připravuje z hrachu (ne čerstvého hrášku), proto počítejte s namočením na 24 hodin.


Hernekeitto
500 g hrachu namočit do velkého hrnce s vodou
500 g mletého masa
1 větší cibule
majoránka
sůl

+ dijonská hořčice



Hrách přes noc namočíme v dostatečném množství vody (5 cm nad hrách). Další den ho v té stejné vodě mírně rozvaříme. Na pánvi opražíme mleté maso s nadrobno pokrájenou cibulkou. Osolíme, přidáme majoránku (dle chuti) a celou masovou směs přidáme do polévky. Necháme ještě chvilku prohřát a spojit chutě, dosolíme a podáváme. Na vrch polévky přidáme kvalitní dijonskou hořčici.

Žádné komentáře:

Okomentovat