Kulinářské okénko II: Hernekeitto
Jedná
se o hustou hrachovou polévku s mletým masem a špetičkou dijonské
hořčice, která jídlu dodá ten správný šmrnc. Je to pravděpodobně nejčastější jídlo ve Finské armádě. Jí se tradičně ve čtvrtek (neptejte se mě proč) spolu s
palačinkou Pannukakku :-).
Polévka se připravuje z hrachu (ne
čerstvého hrášku), proto počítejte s namočením na 24
hodin.
Hernekeitto
500
g hrachu namočit do velkého hrnce s vodou
500
g mletého masa
1
větší cibule
majoránka
sůl
+
dijonská hořčice
Hrách
přes noc namočíme v dostatečném množství vody (5 cm nad
hrách). Další den ho v té stejné vodě mírně rozvaříme. Na
pánvi opražíme mleté maso s nadrobno pokrájenou cibulkou.
Osolíme, přidáme majoránku (dle chuti) a celou masovou směs
přidáme do polévky. Necháme ještě chvilku prohřát a spojit
chutě, dosolíme a podáváme. Na vrch polévky přidáme kvalitní
dijonskou hořčici.
Komentáře
Okomentovat