Jak dnes žijí

Tento týden jsem při třídění novin poslouchala několik příběhů sportovců z éry komunisu, které vytvořil Český rozhlas Pardubice v rámci pořadu Jak dnes žijí. Ačkoliv se mi v některých případech moc nelíbí práce samotných reportérů, snaha vyhledat minulé sportovní hvězdy a zeptat se jich, jak jde život, opravdu oceňuji.

Příběhy, které mě velmi zaujaly, jsou dva. Oba měli společnou snahu vzepřít se komunistické mašinerii. Bohužel boj nebyl v obou případech rovnocenný.

Prvním je příběh běžkyně na lyžích Blanky Paulů. Jako dvacetiletá získala stříbro a bronz na MS ve Falunu (foto) a režim od ní začal čekat velké věci. I 4.místo v individuálním závodě na olympiádě bylo zklamáním a dávali jí to najevo. Dvakrát byla vyhozena z reprezentace, protože říkala, co si myslí. Vždy ji museli vzít zpět kvůli výkonům. V roce 84 získala stříbro na ZOH v Sarajevu ve štafetě. Dnes opět závodí i na lyžích. Z rozhovoru je slyšet, že i sportovní svátek jako je olympiáda, dokázali soudruzi neoblíbeným sportovcům náležitě osladit. Dodnes řekne, co má na jazyku. Třeba k MS 2009 v Liberci...


Druhým, který mě opravdu rozesmutnil, je příběh výškaře Tomáše Petřiny. V 16 letech skočil dosud platný český dorostenecký rekord (218 cm), zranil si kotník, ale léčit ho mohl pouze obvodní lékař. V 19 letech přišel na vojnu a místo rozvoje v tréninkovém centru, byl odvelen k pohraniční stráži. Vše proto, že patřil do skupiny trenéra, který byl režimu nepohodlný. K vrcholovému sportu už se nikdy nevrátil... Je odporné, jak dokázal tehdejší režim roztrhat sny mladého kluka na tisíc malých kousků. Zadupat v někom bojovnost, cílevědomost a lásku ke sportu...

Pokud budete mít čas, určitě oba rozhovory doporučuj. Ukazují sport v jiné době a zase z trochu jiné strany. Oběma sportovcům přeji hodně zdraví a elánu. A vzkaz pro nás mladé sportovce? Važme si toho, že můžeme dělat co chceme!

Foto odtud: http://www.iscarex.cz/clanek/273

PS.. Říkám si, jestli se do té doby zase díky našemu milému inteligentnímu prezidentovi nevrátíme . Proč nevyrazit oslavit 70 let od konce války s někým, kdo nás pak osvobozoval ještě dalších 41 let!!!

Komentáře

Oblíbené příspěvky