Kulinářské okénko I: Pannukakku

Tradiční finský recept pečený po mnoho generací. Obvykle se podává po husté hrachové polévce Hernekeitto. Pannukakku je velmi jednoduchá a chutná finská "palačinka". Podává se teplá s brusinkovou marmeládou, vanilkovou zmrzlinou nebo bílým jogurtem. Pokud ji nesníte celou, přikryjte ji, dejte do ledničky a další den ohřejte v mikrovlnce. Neztratí nic na své chuti :-).
Pannukakku
1,5 hrnku hladké mouky
1,5 hrnku mléka
¼ hrnku cukru
2 vejce
lžíce vanilkového cukru
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička soli
1/3 hrnku rozehřátého másla


Předehřejte si troubu na 200°C. Smíchejte suché přísady. Přidejte mléko, vejce a roztavené máslo. Připravený plech vystelte pečícím papírem, nalijte těsto a pečte v troubě cca půl hodiny. Na závěr zvedněte na 220°C a vršek pannukakku posypte trochou cukru. Podávejte teplé se zmrzlinou/marmeládou/bílým jogurtem.

// fotky jsou ze stránek www.kotikokki.net. Důvodem je to, že jsem zatím nenašla odvahu fotit během večeře/oběda. Koukali by na mě jako na exota :-)

Komentáře

Oblíbené příspěvky