Přeskočit na hlavní obsah

Finské kulinářské okénko: Pannukakku

Tradiční finský recept pečený po mnoho generací. Obvykle se podává po husté hrachové polévce Hernekeitto. Pannukakku je velmi jednoduchá a chutná finská "palačinka". Podává se teplá s brusinkovou marmeládou, vanilkovou zmrzlinou nebo bílým jogurtem. Pokud ji nesníte celou, přikryjte ji, dejte do ledničky a další den ohřejte v mikrovlnce. Neztratí nic na své chuti :-).
Pannukakku
1,5 hrnku hladké mouky
1,5 hrnku mléka
¼ hrnku cukru
2 vejce
lžíce vanilkového cukru
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička soli
1/3 hrnku rozehřátého másla


Předehřejte si troubu na 200°C. Smíchejte suché přísady. Přidejte mléko, vejce a roztavené máslo. Připravený plech vystelte pečícím papírem, nalijte těsto a pečte v troubě cca půl hodiny. Na závěr zvedněte na 220°C a vršek pannukakku posypte trochou cukru. Podávejte teplé se zmrzlinou/marmeládou/bílým jogurtem.

// fotky jsou ze stránek www.kotikokki.net. Důvodem je to, že jsem zatím nenašla odvahu fotit během večeře/oběda. Koukali by na mě jako na exota :-)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Alpbachtal s dětmi (AUT)

  Letos jsme se s naší partou (5 let, 3 roky a 8měsíců) konečně odhodlali vyslechnout volání dálek a vydali se do Rakouska. Proč tam? Je to relativně blízko, jsou tam na děti zařízení a my jednoduše rádi hory. Byť tentokrát spíše horizontálně.

Domácí kváskový chleba

Na své kuchařské kariéře mám spoustu plánů, bodů a vysněných met, ale jednu už jsem pokořila. Naše domácnost je oficiálně chovatelem kvásku a pekařskou malovýrobou . Již dva měsíce si totiž pečeme vlastní kváskový chléb, na který kamarádi pějí ódy a tak ráda posílám recept touto formou dál. Kdo by rád do začátku kousek nefalšovaného kvásku, náš Roland je po kouskách k dispozici.

Melbourne (AUS)

Před pár týdny jsem napsala několik postřehů ze svého výletu do Tasmánie. Dnes se konečně dostaneme k další části mého pobytu u protinožců, do Melbourne a jeho okolí.