Volno 28.7-31.7.

Konečně jsem se dočkala letního prázdninového flákání. Pár věcí nás ale čekalo. Předně jsme s našima makali na penzionu na dřevě. Při práci jsme potkali úžasného nočního motýla Přástevníka medvědího, jehož svrchní křídla připomínají kresbu žirafy. Taky jsem zavařovala marmelády na zimu...
Tady posílám dva recepty, třeba vám taky zachutnají :-)

LETNÍ SMĚS
4 měkká kiwi
4 meruňky
4 nektarinky
4 broskve
(hmotnost ovoce cca 2kg)
1 kg cukru
2 lžičky kyseliny citronové
půlka muškátového oříšku

Ovoce nakrájíme nadrobno, přidáme cukr ( 2:1 ), půlku nastrouhaného muškátového oříšku a přibližně hodinu vaříme. Nemixovat! Ovoce tím ztrácí některé vitaminy a konzistenci. Čím déle vaříme, tím hustší marmeládu budeme mít. Když je směs přiměřeně hustá, přidáme 2 lžičky kyseliny citronové, necháme cca 5- 10 minut provařit a plníme do sklenic. Naplněné skleničky neotáčíme ( část marmelády někdy zůstane na víčku a později může způsobit plíseň).


BRUSINKY KE SVÍČKOVÉ
500 g brusinek
500 g cukru

Brusinky se v lese vyskytují poněkud méně než borůvky, navíc nikdy nejsou všechny červené. To vůbec nevadí. Nabírejte cca 600- 700 g (část se zkazí ), dejte do papírové bedny, přikryjte listem novin a nechte 3-4 dny v chladu dozrát. Přeberte, umyjte, nasypte k nim cukr a cca 30-45 minut vařte. Nelekejte se, že zpočátku je směs suchá. Až zhoustne, plníme sklenice.

Komentáře

Oblíbené příspěvky