Zkouškové na IHI Zittau

Včera jsem se dozvěděla úžasnou novinu. Zdárně (ovšem s odřenýma ušima) jsem udělala i poslední zkoušku, největšího strašáka prvního semestru "Strategisches Management" u profesora Löhra.  Juch, juch! Prvotní radost a chuť spálit celkem 1 kg materiálů na tuto zkoušku, přešel v pocit, že vše schovám a za rok předám našim nástupcům.

Zkouškové na mém domovském ústavu v německé Žitavě má pár svých specifik, které bych tu ráda představila, třeba budoucím zájemcům o tuto školu.

Co je jinak?
  • Easy semestr-  Během semestru nepíšeme žádné testy, zápočty ani nic jiného. Pro zahraniční studenty je ovšem účast na hodinách téměř nutností. Kvůli jazykové bariéře je důležité mít své vlastní poznámky.
  • Termíny zkoušek- Stanovuje studijní oddělení a znáte je několik měsíců dopředu. Dle mého názoru je to nevýhoda. Nemůžete si je naplánovat a tím pádem se vám "vecpou" třeba do dlouho plánovaných aktivit (v mém případě účast na Portugal O'Meeting s mou au-par rodinkou a Pavlem).
  • Přihlášení na zkoušku- Na zkoušky jste přihlášeni automaticky, pouze na dobrovolné předměty (cizí jazyky) se musíte přihlásit písemně na studijním oddělení. Pokud z jakéhokoliv důvodu na zkoušku nemůžete, musíte se z ní jít odhlásit. Opět osobně, písemně na studijním oddělení.
  • Typ zkoušek - Veškeré zkoušky probíhají formou tzv. Klausur, kdy máte k dispozici značný časový úsek (90 - 120 minut), dostanete několik otázek/ příkladů a píšete vše, co víte. Co minuta to bod. Při 120 minutové zkoušce tak můžete získat až 120 bodů.
  • Průběh zkoušek- Všichni učitelé nám dopředu oznámili z jakých okruhů budou zkoušet, případně na které oblasti se můžeme vybodnout. Otázky jsou nastaveny tak, že každý, kdo se pilně učil, má šanci bez problémů projít. Kdo chce známku do 2,0 musí být skvěle připraven. Obvykle nemůžete stihnout vše, tudíž je dobré vědět, co vám jde a tím začít. Známkování je poměrně přísné. Kdo chce 1,0 musí mít správně minimálně 96 % ze zkoušky.... 
  • Známky - Pohybují se v rozpětí 1 až 4. Konkrétně můžete dostat 1,0/ 1,3/ 1,5/ 1,7 / 2,0 .... až 4,0, což je poslední známka, se kterou projdete. Výsledky jsou k dispozici po přihlášení do studijního portálu, kde se vám automaticky počítá i průměr. 
  • Výsledky - Dostáváme v rozmezí 3 - 4 týdny po zkoušce. Tím pádem trošku odpadají emoce ať už zkoušku dáte nebo ne. 
  • Stipendium DAAD- Je štědrý finanční příspěvek, který mají možnost získat EU-zahraniční studenti . V prvním semestru ho dostanou všichni, v druhém pouze ti, kteří mají maximálně 1 neudělanou zkoušku. Byla to pro mě velká motivace, protože díky stipendiu nemusím chodit na brigádu. Místo toho jsem si mohla dovolit jít na neplacenou stáž na místo, které mě zajímalo.
  • Prázdniny - Posledním rozdílem je, že máme měsíční pauzu (celý březen), než nám začne letní semestr. Většina spolužáků letí domů za rodinou, já tyto prázdniny prožívám pracovně na účtárně firmy KSM Castings. Velkým minusem je, že nám pak letní semestr trvá až do konce července....
Ilustrační obrázek pochází ze stránek : www.wiziq.com

Komentáře

Oblíbené příspěvky