Domácí kváskový chleba



Na své kuchařské kariéře mám spoustu plánů, bodů a vysněných met, ale jednu už jsem pokořila. Naše domácnost je oficiálně chovatelem kvásku a pekařskou malovýrobou. Již dva měsíce si totiž pečeme vlastní kváskový chléb, na který kamarádi pějí ódy a tak ráda posílám recept touto formou dál. Kdo by rád do začátku kousek nefalšovaného kvásku, náš Roland je po kouskách k dispozici.

Původní recept je od naší kamarádky Miládky a je jen mírně upraven dle našich zkušeností. K přípravě potřebujete formu na pečení chleba, dřevěnou vařečku, stěrku, hrnek a pořádnou mísu (ideálně litinovou), kvásek (kvalitní prodává třeba jablonecká Pekárna Šumava, lze sehnat od jiného pekaře - mapa), žitnou a špaldovou mouku, sůl, semínka.

Před odchodem do práce (7:00)
Rozmícháme kvásek z minulého pečení, 160 g žitné mouky (my jsme věrni této od firmy Probio, nekupujeme speciální chlebovou), 240 ml vlažné vody. Mícháme dokud těsto nezačne pracovat (tvoří se bubliny, pšouká). Odebereme kvásek na příště (polovina zavařovačky), zbylé těsto přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme pracovat.

Po příchodu z práce (15:30)
Do vykynutého kvásku přidáme 180 g žitné a 180 g špaldové mouky, půl polévkové lžíce soli (těsto ji pohltí, nebude přesolený), semínka (kmín, slunečnicová, lněná, ...) a 280 ml vlažné vody. Těsto pořádně propracujeme - cca 5-8 minut mícháme a vyboucháváme dokud opět nezačne pracovat (bubliny, pšoukání). Poté ho přendáme do olejem vymazané formy a potřeme ho zbytkem oleje (těsto by mělo sahat do poloviny formy). Dáme ho na okno kynout.

Večer (20:00)
Chléb po vykynutí (vytvoří hezkou oblou čapku nahoře formy) přendáme do trouby předehřáté na 220°C. Pečeme 15 minut na 220°C a poté dalších 30 minut na 170°C. Chléb po upečení můžeme potřít olivovým olejem a necháme ho vychladnout na mřížce. Uchováváme v utěrce.

POZOR: vodu z odmočení mísy a dalších propriet vylijte do záchoda, ne do umyvadla. Kvásek by mohl vyrůst v trubkách a zacpat Vám odpad!

Co se může pokazit?
Chleba připálíte, nevykyne Vám - můžete mít nekvalitní mouku nebo je špatná fáze měsíce (nesmějte se, kvásek tím může být ovlivněn) nebo se zdrcne - pokud se utvoří "čapka" a nedáte ho péct, zase vám spadne.

Jak pečovat o kvásek?
Kvásek chováme v zavařovací sklenici s děravým víčkem. Pečeme minimálně jednou týdně, nebo ho musíme nakrmit (přidáme mouku a zamícháme v míse). Uchováváme v ledničce.

Proč jíst a péct svůj vlastní kváskový chléb?
Pokud s pečením začnete, přinese Vám to hned několik různých benefitů...
  • Zdraví - upravuje trávení, zasytí na delší dobu, žitná mouka obsahuje více enzymů a minerálů při nižším obsahu lepku než běžný konvenční chléb,
  • trvanlivost- kvásek a prospěšné látky v něm výborně konzervují, i po týdnu je oproti konvenčním chlebům přiměřeně měkký a dobrý,
  • peněženka - kváskový chléb v obchodě stojí 80 Kč a více, vy ho doma připravíte cca za 35 Kč,
  • vůně - pokud upečete chleba, překvapí zbytek Vaší rodiny příjemná vůně, která se line celým domem,
  • soběstačnost - ubude Vám další položka na nákupním seznamu a vy si můžete upéct svůj vlastní, chutný chleba kdy budete chtít.
Více o kváskovém chlebu se můžete dozvědět třeba u paní pekařky Maškrtnice nebo na stránkách Bio-Life

Za mě snad už jen- seberte odvahu, vařečku a vyzkoušejte ho!



Komentáře

Oblíbené příspěvky