Exkurze DHL a DB Schenker, Leipzig 26.1.

Dnes mi na IHI konečně začalo zkouškové. Krom sezení nad štosy papírů a učením důležitých ekonomických pojmů, zbývá čas i na trochu psaní. Tentokrát krátké ohlédnutí za školní exkurzí do Lipska v rámci předmětu Logistika.

Už před Vánoci nám pan profesor Claus oznámil, že konec semestru si zpestříme návštěvou dvou logistických gigantů a to DHL a DB Schenker v Lipsku. Jako první jsme navštívili právě logistické centrum DB Schenker, specializované na spedici součástek BMW do čínského Šeng - Jangu a JAR. Zajímavostí je, že právě z tohoto centra vypravují dvakrát týdně do Číny i vlaky. Cesta trvá 23 dní, po moři ovšem celých 45. 
Celá prohlídka zabrala téměř 3 hodiny. Samotná práce v podniku moc záživně nevypadala. Většina zaměstnanců rovná do beden součástky, akčně vypadají jen řidiči ještěrek a experimentální oddělení, kde testují, kolik jakých součástek a jak, co nejúsporněji narovnat do kterého balíku. Puzzle pro dospělé :-). Paní průvodkyně nám ovšem řekla, že BMW bychom tady nesložili. Údajně chybí jedna tajemná součástka. Na náš dotaz, zda je to volant, jsme odpověď nedostali....

Okno mezi exkurzemi jsme vyplnili návštěvou města Leipzig neboli Lipsko. Bloumali jsme ulicemi a krom zhltnutí kebabu, jsme stihli jen obdivovat majestátní budovu Lipské univerzity. Na cokoliv dalšího nebyl čas, ale na jaře se sem vracíme na projekt s Univerzitou z Nordhausenu, tak snad toho uvidíme víc.

Od 21:00 jsme měli zamluvenou exkurzi lipského DHL. Byli jsme už docela uchození, ale ihned po vstupu do zasedačky s výhledem na obrovské letiště nás únava přešla. Všude byla letadla a klid před bouří. Skrz turnikety vstupovali pracovníci v oranžových vestách a v ruce měli průhledné plastové bedničky se svačinou, časopisy, pitím... Přemýšleli jsme proč, ale při klasické letištní kontrole o kousek dál nám vše došlo. Logistické centrum DHL funguje stejně jako všechny jiná letiště a i zaměstnanci prochází kontrolou..
Úderem 22:00 hodiny se všechno rozjelo. V několik set metrů dlouhé hale podobné bludišti, se rozjely veškeré pásy, kolem nás začali projíždět balíčky všech možných velikostí... Bylo to úžasné. Každý den mezi 00 až 4:00 v noci zde odbaví přes 50 letadel. Mají vlastní hangár na opravy i "MHD", které jezdí mezi jednotlivými budovami. Na konci nám nabídli, že v případě zájmu se na ně máme obrátit, že mají zájem o šikovné trainee nebo praktikanty.

Domů jsem dorazila ve 4:00 ráno, kdy z Lipska asi odlétali poslední žlutá letadla. Unavená jako kotě, ale nadšená , že po půl roce můžu v němčině absolvovat i odbornou exkurzi. Studium v Žitavě má opravdu smysl :-) ...

Komentáře

  1. Ahoj, jéé, tak to jste museli mít super vejlet!
    Moc ráda čtu, že to studium má smysl! Od příštího týdne mi začíná doučování z němčiny, abych nějak zvládla ten srpnový kurz.:)
    Když potom napíšeš nějaký článek o proběhnutém zkouškovém, budu jen ráda;) Měj se hezky a ať vyjdou všechny zkoušky!

    OdpovědětVymazat
  2. Ráda Ti pak přenechám svoje poznámky. Začátek školy byl pekelnej, i pár slz ukáplo, ale po Vánocích už si to sedlo. Teď je to fajn, člověk se holt musí zajet. Oproti ČR se během semestru moc věcí nedělá...Zkouškové začalo dneškem, takže se uvidí :-).
    Kurzu se neboj, Frau Ferstl dává šanci všem. Pro klid duše můžeš zkusit i nějakou jinou zkoušku (Goethe institut, ...) Ale myslím, že když jsem to po roce mluvení jen anglicky dala já, dáš to taky!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky