Co najdete v typické finské domácnosti ?

Finsko už je pro nás druhé "doma", takže bych vám dnes chtěla popsat věci, které najdete ve většině zdejších domácností. Něco je jasné, ale něco možná překvapí.

1- SAUNA - Žádná novinka. Finové jsou schopni obětovat prostor v obýváku/ ložnici/ pracovně... ale sauna musí být. Když ne přímo v domě/bytě, tak alespoň společná pro patro v paneláku nebo několik řadových domů. Většina Finů navíc vlastní i tzv. Rantasauny, které jsou rozesety v okolí všech finských jezer. 


2- KAURAPUURO - Rozemleté ovesné vločky, které zalijete vodou ( 1 díl vloček, 2 díly vody) a strčíte na 2 minutky do mikrovlnky nebo chvilku vaříte na plotně. Po zhoustnutí přidáte jogurt/ kousky ovoce/ oříšky... a můžete mlsat. Snídaně jako řemen.

3- VYSOKÝ LOPATKO-SMETÁČEK- Nikde jsme zatím nepotkali klasickou českou lopatku a smetáček. Používají tuhle stojací verzi. 

4- KARTÁČ NA NÁDOBÍ - To je finský evergreen. Ve dřezu tu vždy potkáte tuhle štětku na šťopce. V obchodě seženete i výměnné nástavce. 

5- VITAMÍN D - Přes zimu je tu denní přísun světla dost omezený (někdy jen 5 hodin), takže se zobe D-čko. Mají tu několik příchutí, cucavé pro děti, speciální pro kojící maminy... A pokud jste nemocní, nenabídnou vám v lékárně vitamín C, ale vitamín D.

6- MARIMEKKO- V každé domácnosti najdete minimálně ručník, papírové ubrousky, utěrky, záclony nebo nějaké oblečení Marimekko. Pokud letíte s Finnair, kávu vám podávají v papírových kelímcích s Marimekko designem. Finové mají velmi rádi design a to především ten, který pochází z jejich země.

7- MARIMEKKO MÍSA by ITTALA- Marimekko je o jedno číslo výše, ale speciálním produktem, který najdete ve 4 z 5 finských domácností jsou tyto klasické misky. Mají je snad v nekonečně barvách a velikostech. Obvykle stojí na krbu a jsou v nich oříšky ( u nás dudlíky pro Ohta).

8- ŽVÝKAČKY S XYLITOLEM - Finové žvýkají snad po každém jídle. Žvýkačky prodávají obvykle v sáčkách po130g. Mají mnoho příchutí, barev a hlavně musí obsahovat chemickou sloučeninu Xylitol, což garantují na obalech. Jedna z nejoblíbenějších příchutí je salmiaki (slaný pendrek), na kterou jsem si já osobně teda vážně nezvykla :-).

9- KÁVOVAR - Což také znalce nepřekvapí. Finové jsou druzí na světě v pití kávy. Ostatně i pro mně bude navždy jakýkoliv finský závod spojený s vůní kávy. Stejně jako v ČR na každém oblasťáku musí být pivo, tady zase kafe. Bez něj ani ránu.

10- HRNEK S MUMINEM - Alespoň jeden. Velikost akorát na kávu. Pája ho dostal k Vánocům, takže už taky splňujeme povinné minimum. Ovšem trochu nepříjemná je cena, ta tady začíná na 12 - 15 Eurech.

11 - ŠKRÁBÁTKO NA SÝR- Další vymoženost, bez které se neobejdete. Důvodem je, že sýr prodávají obvykle po 0,5 - 2 kg kusech, které pak doma plátkujete tímto škrábátkem.

12 - MLÉKO- Finové vedou žebříček zemí dle spotřeby mléka na hlavu. Mléko najdete v každé domácnosti a když už se rodina stane vegany (jako ta naše), najdete v ledničce hektolitry rostlinného mléka.

Komentáře

  1. Číslo 6 mě dostalo. Úplně stejný ručník Marimekko mám doma a vyhrála jsem ho jak jinak než ve Finsku (asi) v roce 2001. Marimekko je fajn, hlavně tapety... ale ty ceny:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já po těch ručnících taky furt pokoukávám. Pája ale tvrdí, že stejně pruhovaný seženu v Čechách za českou cenu... Vůbec nechytil finskou designovou "slinu" :-).

    OdpovědětVymazat
  3. Doporučuju rozhodně koupit, jednou to bude perla vaší koupelny:-) V Čechách za českou cenu koupíš leda tak ručník z Číny nebo Polska...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky