Karkki päivä

Dalším finským fenoménem, který bych Vám chtěla představit je karkki päivä. Dalo by se říci, že po sauně druhý nadčasový vynález, který by bylo hezké dovézt si domů :-). Samotné slovo karkki bylo jedním z prvních, které jsme se ve finštině naučili, jsou to sladkosti....

Dodnes si pamatuji, jak jsem ve 13 letech na zájezdu na Oringen poprvé vlezla do švédského marketu a viděla obří stěnu plnou rozličných bonbónů, gumových medvídků, coca-col.... Ráj. Kupovali jsme vše na kila a bylo nám z nich blbě. Nyní ve Finsku už mě stěna sladkostí tolik nevzrušuje, raději se ke kávě uloupnu pár kostiček finské čokolády Karl Fazer.

Co ovšem obdivuji, je zvyk karkki päivä ( "den sladkostí"). Finské děti totiž jedí sladkosti pouze v sobotu na karkki päivä. Opravdu jsme tento zvyk viděli ve všech finských rodinách, které známe. Má to výhodu pro obě strany. Rodiče hřeje, že děti jedí zdravě a pouze jeden den v týdnu se nacpou cukrem. Děti si na oplátku mohou vybrat, co chtějí ( brambůrky, čokoláda, bonbóny, sušenky...) za rodiči stanovenou cenu.

Takže až někdy v sobotu vyrazíte v zemi tisíce jezer do obchodu, nedivte se že kolem stěny sladkostí je takový nepořádek. To jen děti vybírali dobroty pro svůj nejoblíbenější den v týdnu- karkki päivä.

Použité obrázky: YLE/ Mari Herttua, www.grani-mos.ru

Komentáře

Oblíbené příspěvky