Alvar Aalto Muzeum 6.2.

Muzeum Alvara Aalta v Jyväskyle už mám dlouho v hledáčku zajímavých míst. Naše české škudlilství nám ovšem nedovolilo zajet sem jindy než v pátek ( = vstupné zdarma ). Běžně v tento den uklízíme "severočeské muzeum" a jsme pak natolik vysílení, že se nám nikam moc nechce. Tento týden ale přijeli babička a děda z Oulu a máme volněji....

Výlet jsem si musela pěkně odmakat. Přestože jezdíme na lyžích jako o život, stále máme v mapě tratě, kde jsme ještě nebyli. Tentokrát jsme vyrazili na rekogniskaci terénu do okolí Laajavuori. Projeli jsme ( podle Páji ) plážovým tempíčkem, které mě ovšem donutilo funit jako parní lokomotiva, 9,3 km okruh a vyšplhali se i nahoru na vrchol sjezdovky. Výhledy daleké, nohy ztuhlé, sjezd po sjezdovce se nekonal. Abych nezapomněla, Pája testoval nemazací klasičky od Fisheru. Mají nahradit patlavé klistry v teplém počasí. Na dojmy se ale zeptejte přímo jeho.

Po krátké svlékací/oblékací exibici na parkovišti jsme patřičně vyšňořeni vyrazili do muzea. Nízká šedá moderní budova s těžkými dřevěnými vraty. Krom stálé expozice nejslavnějšího finského architekta, zde vždy nabízejí i nějakou aktuální zajímavost. V našem případě výstavu realizovaných projektů současných finských architektů ( plovoucí kanceláře Arctia Headquarters, knihovna Helsinské univerzity, .. ) V expozici shrnují život, dílo i dobu Aalta. Obdivuji, že člověk který se narodil v 19.století ( 1898 ) vymyslel nábytek, který je dodnes ozdobou moderních interiérů. 
Zajímavé u Aalta bylo i to, že často projektoval "od sklepa až po střechu". Kupříkladu pro sanatorium v Paimiu vytvořil komplex budov, navrhl nábytek, zahrady, zapracoval na tehdejší dobu nejmodernější zdravotnické prostředky. Celkem se podílel na několika stovkách staveb, kusech nábytku či sklu a keramice. Klobouk dolů!


PS.: Ekonomickou hodnotu vystavených kousků jsme si uvědomili v Aalto shopu v přízemí. Plastovo- dřevěná židle, na které jsme se o patro výše rozvalovali totiž stojí 2 100 Euro! No, hezký kousek do domácnosti, co říkáte ? :-)

Komentáře

Oblíbené příspěvky