Finská sauna

Mistrovství světa ve Skotsku je ještě daleko, ale trénink se nesmí podcenit. Pivo Belhaven McCallums stout. Hmmm....

Za oknem pomalu padají k zemi vločky, je -15°C a člověk ví, že když půjde vymrznout na běžky, večer se odmění vyhřátou saunou a studeným pívem.

Sauna je nejznámější vynález, který Finové dali světu. Původně šlo o samostatnou dřevěnou boudu u jezera, ve které stála jednoduchá dřevěná lavice, kamna na dřevo a kbelík na polévání. Dnes ji ve Finsku najdete téměř v každé domácnosti. Před Vánocemi jsme přespávali v Helsinkách u Pájova oddílového kolegy, a v jejich panelákovém 1+2 jste také mohli prohřát kosti :-).

V bytech tu mívají obvykle elektrickou saunu, kterou jen zapnete a za hodinu ji máte přichystanou. Finské dřevěné sruby ( möki ) ovšem mívají tu tradiční na dřevo. S roztopením je víc práce, ale krásně voní dřevem a při saunění můžete poslouchat praskání ohně. V sauně jsou na kamnech žulové kameny, které sálají teplo a polévají se vodou, aby v sauně vzrostla vlhkost. Do vody můžete nakapat éterické oleje či speciální směsi. My doma v Muurame používáme eukalyptus nebo březovou esenci, což pomáhá při zimních rýmičkách. V obchodech také často potkáte březové metly ( vihta ), kterými se můžete přímo v sauně šlehat. Kůže se lépe prokrví a do vzduchu se přírodní cestou uvolní vonné silice.

Finsko je stále zemí skřítků, mýtů a pověstí, takže není překvapením, že i sauna má svého ochránce. Je jím saunatonttu, který saunu střeží, stará se o ni a dohlíží na to, že se v ní lidé chovají slušně. V sauně nesmíte jíst, mít sex a neměli by jste se ani hádat. Je to posvátné místo očisty. Skoro jako taková domácí dřevěná svatyně.

Finové často chodí do sauny i na párty. V tom případě vždycky odděleně muži a ženy. Obě části společnosti si tak můžou probrat své sféry problémů, postěžovat si na na své muže/ženy a pak společně pokračovat v zábavě.

Po vyhřátí se jde člověk zchladit pod sprchu (nůďo), ven na mráz (klasika) nebo do jezera (bájo). Já jsem tedy s jezerem dost na štíru, protože chodíme do sauny hlavně večer a nedělá mi moc dobře, když mě v tmavé vodě osahávají vodní rostliny nebo ryby. Celý cyklus sauna- odpočinek se opakuje 2-3 a pak si dáte své vychlazené pívo a odpočíváte...

Komentáře

Oblíbené příspěvky