Knižní tipy


Už je to dlouho, co jsem naposledy dávala tipy na čtení, které mě potěšilo. Takže bylo z čeho vybírat. Dnes takový mišmaš, pěkně po jedné knížce z různého žánru - naučná literatura, román, detektivka, fantasy a sci-fi. 

M. Slimáková - Velmi osobní kniha o zdraví - Výborná kniha, která dokáže nasměřovat a inspirovat. Druhá část pro mě byla výrazně čtivější a zajímavější. Rozsah a kvalita materiálu, který paní Margit veřejnosti nabízí (nejen v knize) je obdivuhodný. Její zázemí ovšem také. Stavba rodového statku, procestování celého světa nebo porod každého ze tří dětí v jiném státu. Otázky, které otevírá a jejich řešení si ale musíme každý přebrat sám... 

C. Hand, B. Ashton, J. Meadows - Má Lady Jane - Jako oddychovka opravdu sedla. Příjemní hlavní hrdinové, poťouchlá změna historie (ale kdo ví, že?). Young adult s prvkem fantasy jako vyšitá! Jediné, co mi rušilo zážitek byly závorky a doplňky autorek, ale dalo se to přežít.

P. Manoukian - Jerúldelger - Velmi povedená detektivka s úchvatným popisem krajiny a mentality Mongolska. Oslovil mě popis fungování dnešní mongolské společnosti a problémů, se kterými se potýkají (stahování lidí za "lepším" do měst, skupování země investory, ztráta národní identity...). Nepřipomíná vám to trochu něco?
Detektivní linie je dobře propracovaná, ikdyž při čtení lze odhadnout jak to dopadne. Scény jsou naturalistické, ale uvěřitelné. Z některých jde chvění po zádech (scéna ve teplovodu). Kniha má v mé knihovně čestné místo.

S. Pettersen - Ódinovo dítě - Neotřelá fantasy knížka s inspirací v severské mytologii a jemnou romantickou linkou, která neruší. Těším se na další dva díly a na další probdělou noc, protože prostě nemůžu jít spát a nevědět, jak to dopadlo. Ať žije Hirka a Rime.

D. T. Sehlberg - Mona - Příjemná, napínavá kniha, která se čte sama (nečtenář Pája ji přečetl během jednoho týdne). Snad to nebude naše blízká budoucnost. Oceňuji část o Izraeli, Mosadu a Hizballáhu, autor se dobře připravil a něco důležitého nám předal. Těším se na druhý díl. Jen ta ohyzdná fosforová barva obálky...

Komentáře

Oblíbené příspěvky