čtvrtek 28. dubna 2016

Salát z červené řepy

Jako malá jsem řepu nenáviděla. Pravděpodobně za to mohly kuchařky ze školní jídelny, které ji pokaždé rozmázly na talíř k rizotu tak, že zamořily i zbytek oběda. Rozmočené jídlo pak už moc parády nenadělalo... 

S věkem se ale chutě mění. Po dědově naložené řepě s křenem jsem přišla na chuť řepě pečené, pomazánce z ní a hlavně tomuto salátu ( ČT1, Kouzelné bylinky).

Pokud si touto růžovou nádherou chcete udělat radost, čtěte níže.

Ingredience
Salát: 2 větší červené řepy, 2 velké hrsti čerstvých listů pampelišek nebo rukoly, hrst vlašských ořechů
Zálivka: balení kešu (nejlépe natural), šťáva z půlky citronu, 2 lžíce olivového oleje, 4 lžíce vody, 2 lžíce lahůdkového droždí, 1 lžíce medu

Solené kešu pořádně propláchneme a přes noc namočíme do misky s vodou. Natural kešu rovnou práskneme do vody. Druhý den slijeme a rozmixujeme s ostatními ingrediencemi.
Řepu pečeme na 200°C dokud není svraštělá (podobně jako brambory pečené ve slupce v ohni, trvá to cca 1,5 hodiny), oloupeme (pozor, horké!)  a nakrájíme na jemné poloměsíčky. Přidáme rukolu, vlašské ořechy, zálivku a řádně promícháme. Dle chuti můžeme osolit. Necháme cca 30 minut v lednici vychladit. Dobrou chuť !

Žádné komentáře:

Okomentovat