NP Pyhä - Häkki 16.5.

Když jsme v zimě plánovali, kam všude se v okolí našeho finského domova podíváme, měla jsem jasno. Někam do přírody (které jako orienťáci nemáme nikdy dost). Města nás neberou. Jedním z nejbližších atraktivních přírodních míst je 80 kilometrů vzdálený NP Pyhä - Häkki.

Parku se přezdívá finský Yellowstone park. Vybaveni mapkou z webových stránek NP jsme se vydali na 7 km okruh s odbočkou na tábořiště Poika Aho, kde si můžete pronajmout jednoduchý srub. Cestou jsme minuli oba Iso puu (staré stromy), které zde rostou téměř 400 let. Obdivovali jsme do vrutů pokroucené kmeny, klid a pár starších turistů s drahým fotovybavením (zpětně jsme zjistili, že NP Pyhä - Häkki je oblíbenou oblastí pro pozorování ptáků). Největší zážitek pro nás ale byly dlouhé chodníčky přes bažiny. Bylo zajímavé, že jejich výdrž je cca 10 let, pak je bažina pomalu začne pohlcovat. Řeší to tady tím, že na starý chodníček postaví nový. Na fotce vpravo nahoře je místní chodníkový sandwiche vidět.

Cestou domů jsme se ještě zastavili na sérii keší v Tikkakoski, která vede podél břehu jezera. Doporučenou obuví byly holinky a Pája dlouho brblal, protože ty jeho vážily snad 5 kg. Naštěstí druhá půlka vycházky byla téměř plavecká :-).

Fotky z výpravy tady.

Komentáře

Oblíbené příspěvky