Jyväskylä: Jsme tu! 29.8.-6.9.

O víkendu jsme se pachtili na CVČ. Stala jsem se startérkou spolu s partou kolem Pavla Metelky. Dost práce ale i pohody. Pája roznášel. V pátek upadl se stojany a dost ošklivě si narazil palec levé ruky. K doktorovi nechtěl (" Ještě bych dostal sádru a nemohl běžet to finské mistrovství na longu..."). V pondělí jsme ho ale překecali, protože palec stále nevypadal, že patří ke zbytku ruky. Výsledek vyšetření: pravděpodobně nutná operace, v úterý ráno kontrola a uvidí se. Večer máme odlétat do Finska...
Během pondělí jsme žhavili české i finské dráty, nakonec v úterý ráno přišla dobrá zpráva. Jedná se o porušené šlachy koncové části palce. Pájovi vyrobili speciální dlahu a večer jsme mohli vyrazit vstříc novým dobrodružstvím.
Nyní bydlíme v městečku Muurame ve středním Finsku. Necelých 10km od nás leží centrum oblasti-Jyväskylä (100 000 obyvatel). Moje práce je starat se o malého Ohta (finský 5-měsíční chlapík) v rodině orienťáka z Pájova oddílu. Dalším naším úkolem je odvoz obou starších dětí na kroužky, zahradničení nebo pomoc s vařením, Pája nyní o víkendu běží SM pitkämatka (finské mistrovství na kláse).
Bydlíme tu oba společně. Z okna koukáme na jezero, na protějším břehu stádo krav, klídeček. Pavel každé ráno chodí plavat. V pokoji se nám sem tam objeví "gremlin" Hula ( Karjalainenovic kočka plemene devon rex). Průzkum okolí zatím poněkud nedostatečný. Bydlíme nedaleko běžkařských tratí i kopce se sjezdovkou. Během 4 dnů, které jsme zde strávili, jsme už absolvovali jeden trénink na mapě, svižný nordic walking s Pájovým kolegou z oddílu, jednu pravou finskou saunu, plení vřesu a brusinek (mají je zde jako okrasné rostliny na zahradě místo růží).

Komentáře

Oblíbené příspěvky