Lesní stezka Labské pískovce/ Forststeig Elbsandstein

Co si představíte pod pojmem "svatební pochod" vy? Wagnerovu klasickou skladbu? Cestu špalíru příbuzných a kamarádů ke kostelu nebo obřadní síni? My si vzpomeneme na náš svatební pochod krajinou labských pískovců - Forststeigweg, který jsme absolvovali minulý týden...

Trasa měří 100 kilometrů a doporučují na ni 6-8 dní, my jsme měli ambiciózní plán zvládnout vše za  pouhé 4 dny. Nakonec jsme museli trochu ustoupit, poněvadž přespávacích chalup je na trase sice pět, ovšem značně nerovnoměrně vzdálených. Takže bychom některé dny museli ujít 38 km a jindy jen 14 km natěžko...
Trekingové přespávací chatky jsou jednoduše ale účelně vybaveny (palandy, kamna na dřevo, suchý záchod). Cena 10 Euro/noc nebo ve svém stanu za 5 Euro. Vše je čisté, funkční a tak jedinou nepříjemností můžou být živější spolubydlící. U nás parta 2 dospělých a 6 dětí ve věku 10-15 let, kteří hráli na babu mezi chatou a venkovní plochou v čase 21:00, leze člověku s lehkým spánkem trochu na nervy. Páju to ovšem nerozházelo a spokojeně chrupkal na dřevěné pryčně už od 19:00.
Trasa je značená žlutou čárou na stromech a místy se v terénu poněkud ztrácí. To se nám stalo osudným poslední den, kdy moje achilovky už protestovaly proti každému centimetru. My jsme díky halabala značení sešli z cesty a skončili mimo cestu v hlubokém údolíčku nad vysokým vodopádem a museli se namáhavě vracet zpět. V Německu je značení trochu hustší, na české straně se nachází pouze tam, kde není naše klasické bílo-barevné.

Po celou dobu jdete hustým lesem, kde budete (alespoň na podzim) mít svůj klid a výborně si na ní díky tomu odpočinete. Je fyzicky náročná, protože vede přes 13 stolových hor, výhledy z nich jsou ovšem úžasné a odmění každého ufuněného turistu. Trasa je otevřená teprve od letošního jara a zavede Vás hlavně do méně známé západní části Česko-saského Švýcarska. Není tu mnoho kulinářských zastavení, ale přeci jen Vám níže přinášíme nějaké tipy.

První místo, které byste neměli minout je kavárna na nádraží Bad Schandau. Mají výbornou kávu, čerstvě obložené housky a buchty prodávají ještě teplé po vytažení z trouby. Druhé místo, které stojí za návštěvu je legendární horolezecká hospoda "Pod císařem". Obsluha vám bude tykat, dostanete kýbl pravé hospodské česnečky a dohlížet nad vámi bude císař pán ve vitríně. Posledním tipem od nás je Kristin hrádek. Nabízí luxusní menu i kvalitní espresso s lívanečky za rozumný peníz pro ušlapaného turistu. Jen ta asfaltka k nim je nekonečná.

Byly to krásné 4 dny bez civilizace, jen s batohem, spacákem a jídlem ohřívaným na vařiči a tím pádem to stálo za to. Tak neváhejte a vyrazte, dokud není trasa tolik známá.

Komentáře

  1. Ahoj, mohu se zeptat, jestli by se to dá zvládnout bez stanu, jen spaní v chatkách? Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme šli také beze stanu, pouze s karimatkou a spacákem.

      Vymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky