Kam do Alp? Co třeba...

Mílovými kroky se doba letních cest a poznávání. Úmyslně nepoužívám slovo dovolená, poněvadž dovolit si odpočívat, bychom se měli naučit i v průběhu roku. Ne pouze na několik týdnů v rámci prací vyčleněného času. Někdo už má v hlavě nápad, někdo tápe. A jiný (třeba my) to prostě letos nechává plynout, kam ho vítr zavane. Možná se smějete, ale tenhle text píšu z Austrálie, o které jsem nikdy nepřemýšlela jako o cestovatelském cíli...

Jeden TIP, kam zajet za přírodou a turistikou z loňského roku máme. NP Kalkalpen a Totes Gebirge, naše nejbližší Alpy. 
Cesta do předhůří regionu Pyhrn-Priel je poměrně jednoduchá. Liberec - Praha - Tábor - České Budějovice - Linz a pak směr Liezen ..... 440 km/5-6 hodin jízdy. Podle toho, kolik aut se zašprcne v okolí architektonického a finančního skvostu pana B.- Čapího hnízda.

Kde složit hlavu?
Při hledání ubytování doporučuji použít regionální stránky Pyhrn Priel, které jsou dostupné i v češtině. Můžete zde filtrovat dle různých požadavků. My jsme chtěli dvě oddělené ložnice a Pyhrn-Priel Card, se kterou se dá ušetřit kupa peněz (u nás přes 3 000 Kč). Útočištěm pro výlety nám byl statek Almhof Unterranner a můžeme ho jedině doporučit. Příjemné prostředí, každou středu společné opékání buřtíků s majiteli a ostatními ubytovanými, nižší cena (statek je na kopci, trochu stranou hlavního údolí) a přes louku bosonohá stezka.


Kam na výšlap?
Dolomiten Steig
Ačkoliv nevede po vršcích alpských velikánů stala se pro nás největším zážitkem. Zpočátku se škrábete do prudkých kopců v hlubokém lese, následně mírným výšlapem skrz nádherně kvetoucí alpské louky, přes kamenité "Dolomity" a celou cestu zakončíte v lavinovém poli. Slyšíte jen svůj vlastní dech a cinkání zvonů krav. Trek se nachází na úplném konci údolí, takže sem nezabloudí mnoho turistů. PS.: Je to jediné místo v regionu, kde se (ne)platí parkovné. Pozor, musíte mít drobné, nebo půjdete na grázlíka jako my.

Ferrata Poppenberg
Krátká sportovní ferrata, která nezabere mnoho času ale nás moc bavila. Pro trpaslíky mého vzrůstu má obtížnější nástup, střídají se těžší a lehčí pasáže. Z vršku nádherný výhled do údolí.

Warscheneck Runde
Doporučujeme na tuto trasu vyrazit ve středu, neboť jezdí i přibližovací lanovka pod Frauenkar. My jsme trasu absolvovali v pondělí, takže pěkně po svých. Ke konci výšlapu na Warscheneck využijete ferratové vybavení, ale trasa není nijak obtížná. Z vrcholu Warscheneck (2388 m.n.m.) vede nádherná hřebenovka přes Toter Mann (2137 m.n.m.), Roter Wand (1872 m.n.m.) až do ledovcového karu Wurzelalm. Znaveným nožkám můžete ulevit v jezírku po sestupu z Roterwand nebo v mrazivém Kneippově chodníčku nedaleko od jezírka.

Překvapivě hezká odpočinková tůra trochu stranou zájmu většiny turistů. Pokud z trasy odbočíte a vyšlápnete na vrcholek Kleinerberg, naskytne se Vám výhled na celý region Pyhrn-Priel. Při troše štěstí navíc budete moct pozorovat startující rogala a paraglidy. Strmé svahy a úzká pěšinka v druhé půlce výšlapu berou dech. Pája mezitím absolvoval na své silničce jinou lahůdku - Dreipassweg RR1.


Další tipy: fotogenické Schafkogelsee, soutěska Dr.Vogelgesang - Klamm (my jsme absolvovali v dešti, nechtělo se nám tomu místu věnovat celý den, ale dají se odsud podniknout i výšlapy), zábavná bosonohá stezka v Oberwangu,  pramen řeky Pießling, Mattehorn připomínající Spitzmauer (tůra spíše na dva dny, my ji nechali na příště),  ferratová hřebenovka Wildfrauensteig (taky příště)...

Co, když prší?
Muzeum "Zwischen Himmel und Erde"
Musím přiznat, že kdyby nepršelo, nevyrazili bychom sem a to by byla chyba. Mají zde trenažér laviny, můžete si vyzkoušet oblečení a výbavu horolezce, seznámíte se sympatickou rodačkou a skvělou horolezkyní Gerlinde Kaltenbrunner. Celá expozice se nachází v krásné klášterní budově Spital am Pyhrn. kousek odtud je i výborná kavárna a pekárna Kemetmüller, kterou protéká řeka.

Na vršek se dostanete kraťounkou lanovkou nebo pěškobusem. Nahoře fotogenická panoramatická věž s výstavou a výukovým střediskem NP. Při hezkém počasí se dá pokračovat výše zmíněnou Kalkalpen Runde.

Je libo koupačku?
S katičkou máte přístup hned do několika krytých bazénů. My jsme večer jezdili do Spital am Pyhrn, kde si sice moc nezaplavete (25m bazén), ale regeneruje se tu nádherně. 

Za dobrého počasí vyražte na přírodní koupálko Edlbach, koupaliště ve Windischgarstenu nebo k jezeru Gleinkersee. V teplých dnech jsou u něj kvůli panoramatům davy lidí, proto si přivstaňte či zajeďte večer cestou z tůry. Pokud zůstanete na vedlejší pláži, nemusíte platit vstup.

Máte hlad?
K ochutnání doporučuje Kaspresknödelsuppe (vývar s velkým sýrovým knedlíkem). Mňamózní špecle s regionálním uzeným sýrem v Bergrestaurant Wurzelalm pod Warscheneckem. Kdo je na sladké neměl by vynechat Kaiserschmarren (trhanec) s borůvkama nebo domácí dortík třeba v kavárně Thallinger ve Windischgarstenu.


Pro koho se NP Kalkalpen a Totes Gebirge hodí? Pro všechny milovníky Alp, kteří chtějí mít hory pro sebe. My se sem v budoucnu určitě ještě vrátíme.

Jaké místo v Rakousku byste doporučili Vy?

Komentáře

Oblíbené příspěvky