středa 23. dubna 2014

Medvědí česnek/ Allium ursinum


Jedná se o zelenou jarní bylinku, která se dá podél řek a potoků sbírat časně zjara (březen-duben). Jedinou rostlinkou, se kterou se dá zaměnit, je jedovatá konvalinka vonná, pokud ale přivoníte nebo ochutnáte drobný kousek, česneková chuť ho prozradí. Allium ursinum, neboli medvědí česnek.

A proč, že tu o ní vlastně píšu? Medvědí česnek lze použít jako náhradu špenátu, roste v celých koloniích v přírodě a obsahuje spoustu vitamínů. Doporučuje se pro snížení krevního tlaku, proti chřipkám, jarní únavě a astmatu. Navíc má skvělou jemně česnekovou chuť.
My ho doma dáváme do salátů, těstovin či na pizzu. Čerstvě nasbíraný je výborný i najemno nakrájený na chlebu s máslem. Dá se zamrazit či usušit, aniž by výrazně ztratil na svém aromatu. Naše letošní nadílka je vidět vlevo nahoře. Sbírali jsme se Zuzkou skoro dvě hodiny, ale úroda stála za to. Už se těším až si ho na podzim přidám do špaget. Mňam! Máte-li tedy chuť na něco zdravého a přírodního, vyběhněte do lesa. Je nejvyšší čas :-)!

Žádné komentáře:

Okomentovat