Knižní tipy

Výběr z těch nejlepších knih za posledních několik měsíců. Uvařte si čaj, zalezte pod deku a přitáhněte si k oblíbenému ušáku lampu. Je podzim, čas čtení.


A. Palán: Raději zešílet v divočině - Setkání s šumavskými samotáři-  Co všechno vlastně potřebuje člověk k životu? Zatímco jeden odešel na samotu šumavských hvozdů, aby mohl žít svůj život jednoduše, druhý dodnes sní o domovu a lásce, další si libuje v neomezeném času na čtení knih a v noci si na plné pecky pouští říznou muziku. Každý je jiný a přeci mají všichni něco společného. Knihu doplňují nádherné fotografie plné atmosféry. Krásná kniha, ke které se ráda budu vracet.

M. Vácha: Nevyžádané rady mládeži - Marek Orko Vácha si vzal do parády velmi zajímavé téma. Nebuďme tišší, neseďme v koutě, chtějme pro sebe i společnost to nejlepší a věřme v Boha. Že to nejde dohromady? Až přečtete tuto útlou knížku, bude Vám to dávat smysl. Děkuji. A podívejte se na nádhernou grafickou úpravu knihy. Prosím více takových literárních počinů.

H. Kent: Agnes - Zajímavá kniha o nelehkém, drsném životě Agnes a dalších postav na ostrově Island před desítkami let. Člověk soucítí nejen s ženou, která pro lásku přišla o vlastní život, ale i s tesknou krajinou bičovanou nevlídným počasím, ovcemi roztroušenými po skalnatých vršcích, ... Posledních několik syrových stran chytí ledovými prsty za srdce. Palec nahoru autorce také za přípravy a načtení veškerých reálií (popis badstofy, okna "zasklená" ovčí placentou, ...).

K. Zach: Cabin Porn - Chaty na konci světa- Poslední knížka, kterou dnes představím, není úplně klasická čtecí. Jde naopak o "dívací" lahůdku Vaší knihovny, kterou si čas od času prolistujete, naladíte se na atmosféru nádherných míst v ní a zavzpomínáte s hřejivým pocitem na hrudi na podobná místa, která jste viděli vy sami...

Ještě se s vámi chci podělit o tip, jak více a efektivněji číst. V rámci minimalizace svého digitálního života jsem nainstalovala do telefonu aplikaci Pocket. Díky ní už nemám v prohlížeči tisíce článků uložených k pozdějšímu přečtení. Místo toho je pomocí malé ikonky přesunu do telefonu, ve kterém nemám záměrně internet. Články pak čtu ve volných chvílích ve vlaku, autobuse, na zastávkách... Ihned po přečtení mažu, stejně jako když článek do dvou měsíců nepřečtu.

Komentáře

Oblíbené příspěvky