Jaké knížky vzít na podzim do čtecího křesla?

Jak si zpříjemnit podzim? Vezměte si deku, uvařte si dobrý anglický čaj, přitáhněte křeslo k lampě a ponořte se do čtenářské nálady, kterou podzimní počasí skvěle podporuje....tady jsou mé tipy.

Chrissie Wellington: Život bez hranic
Už jsem přečetla celkem tři běžecké knížky (O čem mluvím, když mluvím o běhání, Born to run, Běhání s Keňany), ale až tato kniha mě chytila za srdce. Mistryně světa Chrissie otevřeně mluví o svých charakterových vadách, problémech s bulimií, úspěchu v práci ale i těžkých sportovních začátcích, které se skrývají za širokým úsměvem této sportovkyně. Knížka mě úplně pohltila a všem, kdo rádi běhají, cestují a inspirují se zajímavými lidskými osudy vřele doporučuji.




Maggie Stiefvater: Ve znamení štíra
Tuhle knížku vidím spíš jako takové dívčí čtení, ale vzhledem k tomu že se odehrává na březích britských ostrovů, je napsaná tak, že cítíte slaný vzduch ve vašich vlasech a při závodech masožravých mořských koních trnete hrůzou... Troufám si tvrdit, že uspěje i u náročnějších čtenářů. Line se v něm i nit lásky mezi hlavními hrdiny, odvaha, fantazie... Příběh vychází ze staré irské a skotské mytologie, ideální podzimní volba. 

Patrick Rothfuss: Jméno větru
Další knížka, která by rozhodně neměla uniknout Vaší pozornosti. Zpočátku jsem si říkala, že jde o další příběh osamělého sirotka, který v sobě najde magické schopnosti, blablabla... Pak celý příběh dostal takové grády, že jsem knížku odložila až hodně pozdě v noci. Hlavní hrdina Kvoth vás někdy nadchne, někdy naštve ale vždy ve vás vyvolá silné emoce a hlavně touhu číst dál. Plusové body získala i šarlatová hříva, kterou hlavní hrdina má. Vždyť víte, pro takové chlapíky mám slabost :-).


Selma Lagerlöf: Liljecronův domov
Knížku jsem našla v Chrastavě v knihovně náhodou. Často vybírám knížky podle obalu a grafika u této knihy mě jednoduše zaujala. Co nastalo potom, bylo velké překvapení. Příběh úžasně popisuje krutou nádheru severské přírody a útrapy hlavní hrdinky. Životní osud dcery faráře Maji-Lisy mě nenechal ani trochu chladnou. Vše jsem prožívala s ní a držela palce. Možná je příběh místy naivní, ale pro mě tančící skřítci do skandinávské krajiny prostě patří. Ať si říká, kdo chce, co chce. :-) A když se na konci rozezní Svenovy housle, jako bych stála pod oknem s ním...

Britští spisovatelé: Jablíčko pro slečnu učitelku a jiné horory
Z mého prvního čtenářského článku už víte, že moc nemám ráda horory a thrillery, nerada čtu o chladných vraždách, psychickém utrpení, mučení... Tohle však byla dětská knížka a proto jsem ji zkusila. A udělala jsem dobře. Jednotlivé povídky byly sice kraťounké, ale plné strašidelné a lezavé atmosféry. Ze všech příběhů mě nejvíce zaujalo Zrcadlo, Věrnost až za hrob a Čokoládový duch. Ačkoliv jde o horory pro děti, pokud budete doma sami a venku bude sychravo, půjde vám mráz po zádech. Za to vám ručím.

Aarto Paasilinna: Les oběšených lišek
Knížku jsme vytasili už před našim pobytem ve Finsku jako přípravu na jejich humor a moc se nám oběma s Pavlem líbila (stejně jako později finský smysl pro humor). Celý příběh má skvěle vypracované charaktery jednotlivých postav ( u mě vede stařenka Naska Mosnikoff a liška Pětistovka). Knížka je relativně úzká a čte se velmi hezky, takže kdo nemá celý víkend (což je potřeba na Jméno větru), ale chce si udělat hezký večer, Les oběšených lišek je správná volba.

Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky