Žhavá novinka: IHI Studentin!

Vlastně až nesmělý dotaz od blogerky Verči před pár dny mi připomněl, že jsem tady neuvedla hlavní podzimní změnu. Od 8. října 2015 je ze mě studentka Mezinárodního vysokoškolského institutu v německé Žitavě. 

Někdy se za tohle své rozhodnutí proklínám (" Já tomu učiteli vůbec nerozumím". " Jak mám napsat v němčině 15-ti stránkovou práci na téma krize pracovního trhu v EU?" " Další vlak mi jede až za dvě hodiny, hmm bezva" " V kolik, že zítra musím do té školy vstávat ?!...) a někdy tu školu miluju. Je malá, rodinná a plná zajímavých lidí. 

Tak mi držte palce, ať tuhle jízdu zvládnu uřídit až do konce bez karambolů :-). A níže pár tipů a informací třeba pro budoucí studenty IHI Zittau.
OBORY: Mezinárodní management, Etika podnikání, Projektový management, Biotechnologie a aplikovaná ekologie

PŘIHLÁŠKA- ke studiu a letnímu jazykového kurzu do 15.7. Je nutné si nechat časovou rezervu. Některé dokumenty se musí nechat přeložit překladatelem s "kulatým" razítkem (cca 2000 Kč) a to chvilku trvá. 

PŘIJÍMAČKYvlastně žádné nejsou, jen musíš doložit jazykovou úroveň a splnit předchozí studium ( to není až tak horké- jako předchozí studium pro management uznali i psychologii, germanistiku...). K dispozici jsou dva jazykové kurzy. Od roku 2017 by mělo být studium vedeno v angličtině!

KURZ- zimní ( vstupní úroveň B1, březen) a letní ( B2, srpen- začátek září). Já jsem absolvovala letní kurz. Bylo to opravdu (psychicky) náročné, ale na zkoušku připravil skvěle. Ikdyž třeba trochu plovete v gramatice jako já. Pokud nastoupíte na IHI je bezplatný, jinak 500 E.


DSH zkouška - Pokud ji složíte alespoň na úroveň DSH-2 (67%, odpovídá B2.2- C1.1), jste přijatí ke studiu.


STUDIUM- zatím je to taková horská dráha. Někdy všemu rozumím a užívám si to. Někdy je učiteli špatně rozumět a předmět taky nevypadá nijak lehce. 


A IHI- Zittau celkově?

+ rodinné prostředí- Na oboru je nás 24. Ti kdo bydlí v Žitavě, chodí téměř každý den spolu do hospody, fitka nebo jen courat městem. 

+ pestrost třídy - U nás letos11 němců, 5 číňanek, 3 češi, 1 kazaška, 1 maďarka, 1 rumunka, 2 ukrajinci.


+ nadstandartní výuka jazyků- Na angličtinu 2 rodilí mluvčí (Angličan, Skot), angličtina vedená formou přípravy na jazykovou zkoušku BEC. Na němčinu máme starou známou Frau Ferstl z kurzu. Hustí to do nás horem dolem, píšeme každou druhou hodinu testy, z každé hodiny domácí úkoly... ale člověk se opravdu posunuje dál.


+ vstřícnost učitelů, studijního oddělení, německých spolužáků, kuchařek v kantýně...


+ jméno- Po případném dostudování mátd na hlavičce diplomu napsáno TU Dresden, což je 3. nejlepší univerzita v Německu.


- rozvrh- Je předem daný a někdy poněkud nelogický nebo děravý. Nemůžete si (až na tělocvik) sami nic vybrat či poskládat. ( V mém případě pondělí jednou za 14 dní jedna hodina,  za to každý pátek až do 17.hodin večer).


- odlišný semestr- Zimní říjen- únor, letní duben-srpen!! Je to trochu těžké zkoordinovat se s kamarády v ČR.


+/- náročnost - V
e většině předmětů se píše až na konci semestru tzv. Klausur na 2 hodiny. Během semestru jsou v plánu seminární práce/případové studie. Ve skupině i samostatně. Žádné průběžné testy nemáme, vše pěkně na konci... Což je pro někoho výhoda a pro někoho peklo. Některým přednášejícím je rozumět skvěle, někomu moc ne. No uvidíme, jak to bude vypadat o zkouškovém :-).

Tady můžete najít oficiální informace. A klidně se ptejte dál na vše, co vás zajímá. Pokud budu umět odpovědět, učiním tak.

Komentáře

Oblíbené příspěvky