V sauně s PÍVEM: únor

Na počátku února jsme vykoumali, že i v sauně můžeme poznávat krásy Evropy a nutričně obohatit náš jídelníček vitamínem B a důležitými minerály. Ano, začali jsme v rámci udržení českých kořenů v sauně popíjet pívo. Abychom využili sortimentu, který je ve finských obchodech k dispozici, koštujeme minerály z různých krajů Finska, Skandinávie a vlastně celé Evropy :-)

A jaké bylo naše skóre za uplynulý měsíc? Co dobrého jsme ochutnali a co už si navždy odpustíme? Mrkněte níže.

Předně chci říct, že pijeme vždy jen jedno pivko a to napůl. Neměli bychom se tedy stát alkoholiky a ani ranní kocovinka nehrozí. :-) Nečekejte zasvěcené povídání o obsahu chmele nebo barvě pěny. Hlavním klíčem pro posouzení kvality je pro nás rychlost zmizení obsahu...


FINSKO a PIVA OBECNĚ
  • Cena piv se tu pohybuje kolem 3,5 E + záloha za plech/sklo. Pokud sáhnete po plechovkách z finské provenience v akci, dají se sehnat i levněji
  • Česká piva tu mají skvělé jméno a všichni si myslí, že pokud je pivo z ČR, bude opravdu dobré. Což je asi důvod, proč tu Rohozec stojí 3,60 E (což je jen o 15 centů méně než Pilsner) !
  • V naší rodině se pije pivo celkem vyjímečně. Teemu si ho kupuje jako odměnu, když chystá nějaký výzkum do nemocnice, my jen do sauny.
  • V obchodech najdete piva snad z celého světa. Díky nízkému obsahu alkoholu je najdete v běžných odděleních. Nemusíte do špéco obchodu Alko, kde prodávají vína a tvrdý alkohol.


ÚNOROVÝ PIVOPIS
Nejlepší kousek: Adler König (Německo)
Das echte Hell ( To pravé peklo!). Ač půllitrový, zahučel jak žádný jiný. Skvělá chuť, zlatá barva, chlazeno v závěji před saunou. K tomu krásná retro lahev s "Krakonošem" na obale.


Největší exotika: Keo (Kypr)
Kupodivu dobré, středně hořké a vonící po chmelu. Ani se mi nechtělo věřit, že pochází z Kypru. Ikdyž dnes už je vše hlavně o sládkovi a chuti zákazníků.


Nejhezčí obal: Olvi (Finsko)
Obě finská Olvi piva byla celkem obstojná, ale získala si mě hlavně obalem. Jednou bříza, jednou kamínka v sauně. Nádhera. Smekám před grafikem.



Nejspecifičtější chuť: Keisari EloWehnä (Finsko)
Pája si celkem oblíbil finskou značku Keisari, chce ochutnat všechny kousky. Mě přijdou tato píva docela obyčejná, nenadchnou ani neurazí. Až na jednu výjimku a tou je Keisari EloWehnä. Je to pšeničné pivko s krásnou barvou a výbornou chutí. Trošku mi připomínalo mou oblíbenou Sládkovu limonádu.


A nakonec největší nedobrota: Mufloni (Finsko)
To je tak, když kupujete pivo podle jména. Já jsem prostě musela ochutnat Muflona. Řeknu vám, že to byl docela trest. Tohle pivo (ač třetinkové) jsme srkali asi půl hodiny. Je hodně hořké a má takový divný ocas, který se v puse drží vážně dlouho. Brr.
Jediné co se mu musí uznat je, že mají dobré logo a celkově grafiku. Finové si potrpí na designové kousky a tohle pivo je toho důkazem.





No a to je pro dnešek konec pivní pohádky. Další zase za měsíc :-).


Komentáře

Oblíbené příspěvky